flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Як часто пенсіонери з Дніпра виграють в судах

09 вересня 2019, 12:52

«Цікаві справи Третього апеляційного адміністративного суду та якою є процедура звернення», — про це у прес-центрі Відкритого розповів суддя, заступник голови Третього апеляційного адміністративного суду Андрій Суховаров. «Безпосередньо самі позови надходять до окружних судів. Ми вже переглядаємо справи. В основному це спори громадян та підприємств з державними органами», — говорить Андрій Суховаров. Як уточнив суддя, це спори громадян з пенсійними органами, підприємств з податковими або митними органами, а також спори державних службовців щодо звільнення з посад.

«Дуже багато випадків, коли порушуються пенсійні та соціальні права громадян. Вони вимушені звертатися до суду, щоб їм призначили пенсію, поновили її виплату або зробили правильний розрахунок. Наприклад, громадянин звернувся до пенсійного фонду з проханням зарахувати до педагогічного стажу роботу на посаді завуча професійно-технічного училища. Але пенсійні органи відмовили у зарахуванні цього стажу на підставі, що на момент, коли особа працювала завучем, ця посада не стосувалася до виховних. Суд дійшов висновку, що така відмова є протиправною і поновив права пенсіонера», — розповідає Андрій Суховаров.

За словами судді, Третій апеляційний адміністративний суд розглянув близько 2000 справ за пів року. Понад 50 % з них стосувалися захисту пенсійних та соціальних прав. Також було багато звернень по субсидіям та наданню одноразової допомоги, встановленню статусу інваліда та учасника бойових дій.

«Оскільки суди в більшості випадків задовольняють позови громадян і підприємств та відновлюють порушені права, апеляційні скарги в основному подають державні органи. Часто вони безпідставні. Тобто, державні органи, замість того, щоб виконувати рішення якомога швидше і поновлювати права громадян, затягують ці процеси», — додав Андрій Суховаров.

«Відкритий»