flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суддя КАС ВС Ігор Олендер взяв участь у І Форумі з митного права та міжнародної торгівлі

21 березня 2019, 10:16

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Ігор Олендер взяв участь у І Форумі з митного права та міжнародної торгівлі.

Серед учасників та доповідачів заходу були провідні фахівці галузі, представники регуляторних органів, представники спеціалізованих державних установ, судді адміністративних судів.

Учасники, зокрема, обговорили актуальні питання функціонування української митниці, процедури митного оформлення, застосування законодавства та міжнародних угод про вільну торгівлю і розглянули судову практику під час вирішення спорів із цих правовідносин.

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Ігор Олендер у доповіді нагадав, що спори між фізичними або юридичними особами із митними органами розглядаються в адміністративних судах. У КАС ВС ці справи в касаційному порядку переглядає судова палата для розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів, до складу якої входить 9 суддів. Від початку роботи Касаційного адміністративного суду на розгляд цієї палати надійшла 33 231 справа. З них упродовж 2018 року та на початку 2019 років розглянуто 19 416 справ. Що стосується спорів у сфері митних правовідносин, то на розгляді цієї палати перебувало 2070 справ, з яких розглянуто 1307.

Крім цього, Ігор Олендер окреслив низку позицій КАС ВС, зокрема щодо коригування митної вартості. Він зазначив, що законодавство чітко регламентує дії як декларанта, так і суб’єкта владних повноважень. Згідно з  алгоритмом, прописаним у Митному кодексі України, є відповідні стадії, що потрібно послідовно застосовувати. Декларант має сумлінно подавати всі документи під час оформлення товару.

Ігор Олендер звернув увагу на важливість процедури доказування. Наприклад, у спорах, щодо декларування товарів, отриманих за договорами з пов’язаними особами, декларант зазначає, що митниця має вказати, які в неї є сумніви щодо товару, однак передумовою цього мають бути певні дії декларанта. Верховний Суд дійшов висновку, що в такому випадку саме декларант під час подання до митних органів документів зазначає, що ціна, заявлена в митній декларації, відповідає умовам договору, а факт наявності пов’язаності осіб не впливає на визначення ціни для митних процедур, і лише після цього митний орган повинен вказати на сумніви, які в нього виникають під час здійснення митного оформлення товарів.

Також суддя розповів про повернення митних платежів, сплачених надміру чи помилково.

За інформацією Верховного Суду.