flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Куди звернутися та що потрібно для того, аби проголосувати не за місцем прописки?

20 березня 2019, 11:49

До виборів Президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року, залишається півтора тижня. Дехто вже отримав запрошення на вибори, а дехто не знає, що робити, бо ж їхати аби проголосувати за місцем прописки або дуже далеко, або взагалі немає такої можливості.

Процедурою зміни місця голосування можуть скористатися як переселенці, так і інші українці, але тут є певні нюанси.

Для того, аби переселенці могли проголосувати не там, де прописані їм необхідно звернутися до найближчого відділу ведення державного реєстру виборців (далі ДРВ), надати свій паспорт та написати спеціальну заяву про прохання тимчасово змінити місце голосування. Згідно з постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2018 року - надавати інші документи, крім паспорта, для переселенців та жителів окупованих територій не потрібно.

Звернутися до ДРВ необхідно не пізніше, ніж за 5 днів до виборів, тобто до 26 березня.

Якщо ж бажання проголосувати не за місцем реєстрації висловлюють інші українці, то їм необхідно звернутися до найближчого відділу ведення державного реєстру виборців, надати свій паспорт, а також довідку з навчання, місця роботи, про право власності або оренду житла, документи про робоче відрядження. Потім написати заяву про зміну місця голосування.

Після цього Вам повинні видати довідку про зміну місця голосування – вона діє лише один раз. Тобто якщо буде другий тур виборів, то цю процедуру необхідно пройти знову.

Після зміни місця голосування виборця видаляють зі списку за місцем прописки і додають у той, що вказано у заяві. Правильність даних і присутність виборця у новому списку можна перевірити в «Особистому кабінеті виборця».

Як саме це зробити можна дізнатися за допомогою відеоролику, який підготували в Третьому апеляційному адмінсуді.