flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Станіслав Щотка ознайомив експертів Європейської Комісії з результатами конкурсу до Вищого антикорупційного суду

15 березня 2019, 13:07

13 березня 2019 року заступник Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Станіслав Щотка взяв участь у консультаціях з експертами моніторингової місії Європейської Комісії, які відбувалися в межах оцінки виконання Україною умов Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором. Так, створення антикорупційного суду є однією зі структурних реформ, необхідних  для отримання Україною кредитних коштів у рамках четвертої програми макрофінансової допомоги ЄС.

Станіслав Щотка проінформував європейських експертів про підсумки кваліфікаційного оцінювання під час конкурсів до Вищого антикорупційного суду та Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду, оголошених Комісією 02 серпня 2018 року. Він повідомив, що 06 березня 2019 року ВККСУ затвердила рейтинги кандидатів на зайняття вакантних посад суддів цих судів, а також ухвалила рішення про внесення  рекомендацій Вищій раді правосуддя стосовно призначення кандидатів на суддівські посади в межах зазначених конкурсів.

Окрім того, заступник Голови Комісії  звернув увагу представників Європейської Комісії, що Україна стала першою країною, яка запросила до добору суддів міжнародних експертів. За словами Станіслава Щотки, всі переможці конкурсу отримали не лише «зелене світло» від міжнародних фахівців, які ретельно перевірили деталі біографії конкурсантів, але і рекомендації Комісії.

Нагадаємо, що 14 вересня 2018 року Україною та Європейським Союзом підписано Меморандум про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитну Угоду між Україною як Позичальником, Національним банком України як Фінансовим агентом Позичальника та Європейським Союзом як Кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги ЄС у сумі до 1 мільярда євро).

За повідомленням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.