flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оприлюднено Указ Президента щодо порядку добору кандидатів до ВРП

12 березня 2019, 11:14

Оприлюднено Указ Президента України №65/2019 щодо питань проведення відкритого конкурсу з добору кандидатів для здійснення Президентом України призначення членів Вищої ради правосуддя.

Про це повідомляє Офіційне інтернет-представництво Президента України.

Зокрема, Указом затверджено Положення про проведення відкритого конкурсу та склад Конкурсної комісії з добору кандидатів.

Так, Положення визначає порядок проведення відкритого конкурсу з добору кандидатів для здійснення Президентом України призначення членів ВРП. Для проведення відкритого конкурсу з добору кандидатів для здійснення Президентом України призначення членів ВРП утворюється Конкурсна комісія з добору кандидатів для здійснення Президентом України призначення членів ВРП.

Конкурсна комісія утворюється у складі п'яти членів, які є визнаними фахівцями у галузі права, мають високу кваліфікацію і значний досвід роботи у галузі права, а також бездоганну професійну репутацію. Персональний склад Конкурсної комісії затверджується Президентом України.

Водночас Голова Конкурсної комісії обирається з числа членів Конкурсної комісії відкритим голосуванням на першому засіданні Конкурсної комісії. Конкурсна комісія визначає порядок своєї роботи з урахуванням вимог Закону України "Про Вищу раду правосуддя" та цього Положення.

У результаті до складу Конкурсної комісії з добору кандидатів для здійснення Президентом України призначення членів ВРП увійшли:

  • Буткевич Володимир Григорович- суддя Європейського суду з прав людини у відставці, д.ю.н., професор (за згодою);
  • Войтович Сергій Адамович- партнер товариства з обмеженою відповідальністю "Юридична і патентна фірма "Грищенко та Партнери", к.ю.н., доцент, доктор права Європейського університетського інституту (м. Флоренція, Італійська Республіка) (за згодою);
  • Оніщук Микола Васильович- ректор Національної школи суддів України, доктор юридичних наук (за згодою);
  • Поєдинок Ольга Романівна- доцент кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, к.ю.н. (за згодою);
  • Селівон Микола Федосович- голова Міжнародного комерційного арбітражного суду при Торгово-промисловій палаті України, суддя КСУ у відставці, академік Національної академії правових наук України, к.ю.н., професор (за згодою).

Крім цього, для проведення конкурсу Адміністрація Президента України:

  • розміщує на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України оголошення про проведення конкурсу і можливість подання особами документів, необхідних для участі у конкурсі. В оголошенні зазначаються визначені Законом України "Про Вищу раду правосуддя" вимоги до членів ВРП та перелік документів, що подаються для участі у конкурсі, строки їх прийому та способи подання;
  • здійснює прийом документів від осіб, які претендують на участь у конкурсі. У прийнятті документів, що подаються особами, які мають намір взяти участь у конкурсі, не можебути відмовлено з інших підстав, ніж закінчення строку їх подання;
  • розміщує на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України інформацію про осіб, які претендують на участь у конкурсі, разом із копіями поданих документів (крім документів, зазначених у пунктах 4, 8, 9 ч. 1 ст. 8 Закону України "Про Вищу раду правосуддя") на наступний робочий день з дня надходження таких документів, але не пізніше ніж за десять календарних днів до дня проведення конкурсу;

Також Конкурсна комісія здійснює попередній розгляд документів осіб, які претендують на участь у конкурсі, на відповідність вимогам, установленим Законом України "Про Вищу раду правосуддя", та приймає рішення про допуск осіб до участі у конкурсі або про відмову у допуску до участі у конкурсі. До участі у конкурсі за рішенням Конкурсної комісії не допускаються особи, які не відповідають установленим вимогам до членів ВРП та/або не можуть бути членами ВРП згідно із Законом України "Про Вищу раду правосуддя", іншими законами України та/або не подали передбачені Законом України "Про Вищу раду правосуддя" для участі у конкурсі документи.

Як зазначається, Конкурсна комісія повідомляє особам, які претендують на участь у конкурсі, про їх допуск до участі у конкурсі, розміщує на веб-сайті Офіційного інтернет-представництва Президента України список осіб, допущених до участі у конкурсі, а також повідомляє особам, які не допущені до участі у конкурсі, про відмову у допуску до участі у конкурсі із зазначенням підстав такої відмови.

Сам конкурс проводиться у три етапи:

  • відбір кандидатів на основі поданих документів для проведення співбесід;
  • проведення співбесід з відібраними кандидатами та визначення за результатами співбесід переліку осіб, стосовно яких проводиться спеціальна перевірка відповідно до закону;
  • визначення кандидатів, які рекомендуються для здійснення Президентом України призначення членів Вищої ради правосуддя.

Водночас рішення про відбір кандидатів на основі поданих документів для проведення співбесід, визначення за результатами співбесід переліку осіб, стосовно яких проводиться спеціальна перевірка відповідно до закону, та визначення кандидатів, які рекомендуються для здійснення Президентом України призначення членів ВРП, приймається Конкурсною комісією шляхом відкритого голосування простою більшістю голосів від її складу.

Також Голова Конкурсної комісії не пізніше наступного робочого дня після завершення конкурсу подає список кандидатів, які рекомендуються для здійснення Президентом України призначення членів ВРП, на розгляд Президентові України. У разі якщо за результатами конкурсу не відібрано жодного кандидата, який рекомендується для здійснення Президентом України призначення членів ВРП, проводиться повторний конкурс з добору кандидатів, а у разі якщо не відібрано необхідної кількості кандидатів, які рекомендуються для здійснення Президентом України призначення членів ВРП, - додатковий конкурс із добору необхідної кількості кандидатів для здійснення Президентом України призначення членів ВРП.