flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова КАС ВС взяв участь у IX Міжнародній науково-практичній конференції «Юриспруденція в сучасному інформаційному просторі»

06 березня 2019, 10:06

Голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович взяв участь у IX Міжнародній науково-практичній конференції «Юриспруденція в сучасному інформаційному просторі», яка відбулася 1 березня 2019 року.

Учасники конференції обговорили, зокрема, питання щодо розвитку філософсько-правових концепцій розвитку суспільних відносин в умовах інформатизації, конституційно-правових гарантій реалізації інформаційної політики, публічно-правового механізму регулювання інформаційних відносин, кримінально-правових аспектів розвитку сучасної юриспруденції.
Михайло Смокович, вітаючи учасників заходу, зазначив, що в умовах істотного впливу інформаційних технологій на всі сфери діяльності людини особливого значення набувають процеси правової інформатизації. Для розвитку будь-якої цивілізованої держави правова інформованість громадян є одним із пріоритетних чинників.

«В умовах проведення судово-правової реформи, черговий етап якої наразі відбувається, особливого значення набуває вдосконалення якості судочинства, розширення доступу громадян до правосуддя і забезпечення гласності розгляду справ судами, у тому числі шляхом створення та ефективного застосування комп’ютерних технологій та інформаційних систем», – зауважив доповідач.

Очільник КАС ВС розповів про запровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЕСІТС). Вона мала запрацювати в Україні з 1 березня 2019 року, проте була відкликана Державною судовою адміністрацією у зв’язку з тим, що на сьогодні немає технічної можливості запуску «електронного суду» у всіх судах України.

Михайло Смокович розповів, що КАС ВС на сьогодні вже впровадив такі інструменти «електронного суду»: механізм створення електронних копій усіх процесуальних документів (позовних, апеляційних, касаційних скарг, клопотань, заяв тощо) при їх реєстрації (сканування); надіслання листів щодо витребування адміністративних справ до судів першої та апеляційної інстанцій з використанням електронного цифрового підпису та електронної пошти; фіксація передачі процесуальних документів в автоматизованій системі документообігу суду без використання паперових реєстрів; створення в автоматизованій системі документообігу суду поштових реєстрів для передачі вихідної процесуальної кореспонденції поштовому оператору; створення в автоматизованій системі документообігу суду шаблонів за кожним видом документа окремо (реєстраційні картки, листи, судові рішення) тощо.

Голова КАС ВС, підсумовуючи свою доповідь, зазначив, що впровадження сучасних інформаційних технологій у судову діяльність має створити таке предметне інформаційне середовище, яке забезпечить суддю необхідними даними, мінімізує затрати його часу на виконання технічної роботи, що в результаті сприятиме оперативності та ефективності розгляду справ.

За повідомленням Верховного Суду.