flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ТААС залишив без змін рішення суду першої інстанції, яким задоволені позовні вимоги Благодійного товариства «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД»

04 березня 2019, 16:38

4 березня 2019 року колегія суддів Третього апеляційного адміністративного суду розглянула апеляційну скаргу Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області на рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду в адміністративній справі №160/8192/18 за позовом  Благодійної організації "Благодійне Товариство "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД" м. Дніпро" до  Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області про визнання протиправною та скасування постанови та припису.

Так 30 листопада 2018р. Дніпропетровський окружний адміністративний суд у вказаній справі задовольнив позов Благодійної організації "Благодійне Товариство "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД" м. Дніпро", скасував постанову ГУ Держпраці в Дніпропетровській області про накладення штрафу від 27.09.2018р. у розмірі 8 153 370 грн. та припис від 03.09.2018р. про усунення виявлених порушень.

Така сума штрафу обумовлена встановленням, під час інспекційного відвідування ГУ Держпраці, порушення позивачем норм трудового законодавства – допущення працівників, 73 особи, до роботи без укладання трудових угод, а укладені цивільно-правові договори, мають ознаки трудових договорів.

Посилаючись на те, що діяльність «Благодійного товариства «Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД» фінансується за рахунок Глобального фонду, то Благодійна організація вимушена додержуватися рекомендацій Глобального фонду щодо організації роботи і управління грантом, де й зазначені вимоги щодо укладання саме цивільно-правових угод із надавачами послуг за проектами та те, що укладені цивільно-правові договори не є трудовими, позивач звернувся до суду за захистом своїх прав та інтересів.

Розглянувши справу, суд 1-ї інстанції дійшов висновку, що враховуючи умови укладених цивільно-правових договорів, поняття трудового договору, його ознаки та надані сторонами докази та доводи, прийшов до висновку, що твердження та висновки відповідача не знайшли свого підтвердження. Також зазначив, що сума штрафу є надмірним тягарем для Благодійного товариства.

Головне управлінні Держпраці у Дніпропетровській області не погодившись з рішенням суду першої інстанції, подала апеляційну скаргу до Третього апеляційного адміністративного суду.

Справа набула такого суспільного інтересу, що на судове засідання завітали журналісти національних та місцевих телеканалів, інтернет-видань.

За результатами розгляду апеляційної скарги Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області, колегією суддів Третього апеляційного адміністративного суду прийнято постанову, якою у задоволенні апеляційної скарги Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області – відмовлено. Рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 30 листопада 2018р. в адміністративній справі №160/8192/18 за позовом  Благодійної організації "Благодійне Товариство "Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ/СНІД" м. Дніпро"  до Головного управління Держпраці у Дніпропетровській області про визнання протиправною та скасування постанови та припису – залишено без змін.