flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Що робити якщо Вас не включено до списку виборців?

06 лютого 2019, 13:04

До виборів президента залишається менше двох місяців. 31 грудня 2018 року розпочався виборчий процес, а 3 лютого завершився прийом документів від кандидатів на пост Президента України. Бажання очолювати Україну висловили 34 кандидати.

Та до виборів мають готуватися не лише кандидати, але й звичайні українці. Головне їх завдання – перевірити чи включені вони до списку виборців і чи зможуть реалізувати своє право на голос.

Раніше Третій апеляційний адміністративний суд підготував відеоінструкцію – як через інтернет перевірити чи є Ви у списку виборців. Якщо все добре і Ви є у списку виборців та закріплені за певною дільницею, то у день голосування з 8-ї ранку і до 20-ї вечора приходьте з паспортом громадянина України на виборчу дільницю за Вашим зареєстрованим місцем проживання.

Якщо ж виникли проблеми, а саме Вас не включено до списку виборців або ж Ви є у списку, але Ви не закріплені за певною виборчою ділянкою, то цю ситуацію необхідно терміново вирішити.

І через інтернет це не вдасться. Для цього необхідно не пізніш як за 5 днів до дня голосування (тобто не пізніше 26 березня 2019 року) вирушити до органу ведення реєстру виборців. Де знайти найближчий – дивіться ТУТ.

При собі потрібно мати:

- паспорт та його копію;

- трохи часу в запасі, аби написати заяви про включення до списку виборців у Вашому районі.

Якщо виборцю відмовили у прийнятті заяви, або у інших випадках, то не пізніше, як за 2 дні до голосування (тобто до 28 березня включно) громадянин може звернувшись до суду. Для цього необхідно подати заяву до місцевого загального суду в формі адміністративного позову. За подання такого позову судовий збір не сплачується.

Суд вирішує адміністративну справу щодо уточнення списку виборців у дводенний строк після надходження позовної заяви, а якщо позовна заява надійшла за два дні до дня голосування, то невідкладно.

На підставі рішення суду виборча комісія включає громадянина до списку виборців і це надає йому право голосу на виборах Президента України.