flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Виплати переселенцям: Верховний Суд виніс важливе рішення

11 січня 2019, 14:32

Верховний Суд відхилив касаційну скаргу Кабінету міністрів України, залишивши таким чином в силі рішення, яке визнає незаконними перевірки за місцем проживання тимчасово переміщених осіб при призначенні їм соціальних виплат.

Суд визнав, що не відповідають правовому акту вищої юридичної сили окремі норми двох постанов Кабміну - №365 від 8 червня 2016 року і №637 від 5 листопада 2014 року.

Постанова Верховного Суду було ухвалена 20 грудня 2018 року. Касацію на рішення Окружного адміністративного суду Києва уряд подав ще в лютому минулого року. З повним текстом документа можна ознайомитися за посиланням - http://reyestr.court.gov.ua/Review/78808062.

«Суд звертає увагу, що законодавством взагалі не передбачені перевірки інформації про постійне або тимчасове місце проживання пенсіонерів, крім тих, які знаходяться на обліку внутрішньо переміщених осіб, шляхом здійснення виходу працівників державних органів за відповідною адресою. Введення таких перевірок щодо пенсіонерів - внутрішньо переміщених осіб має ознаки дискримінації», - йдеться в постанові Верховного Суду.

Відзначимо, що суть перевірок полягала в тому, що представники органів соцзахисту повинні були прийти до переселенців за місцем проживання і скласти акт про факт існування людини за місцем його реєстрації. Без відповідних актів тимчасово переміщеним особам, не призначалися пенсії та інші види соціальної допомоги.

За інформацією Судово-юридичної газети.