flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Суд вирішив долю вулиці Героїв Сталінграду

14 грудня 2018, 15:40

Колегія суддів Третього апеляційного адміністративного суду задовольнила апеляційну скаргу міського голови Дніпра щодо перейменування вулиці Героїв Сталінграду на проспект Богдана Хмельницького.

Суд постановив, що колишня вулиця Героїв Сталінграда в Дніпрі містить символіку комуністичного режиму і підпадає під закон про декомунізацію, тому нова назва - проспект Богдана Хмельницького є правомірною та  залишається без змін.

До цього Бабушкінський районний суд своїм рішенням скасував розпорядження міського голови Дніпра від 24.11.2015 року «Про перейменування топонімів м. Дніпропетровська, яке прийняте на виконання Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки». Відповідно до цього рішення, вулиця Героїв Сталінграду разом з іншими вулицями Дніпра підлягала перейменуванню.

Тоді до суду звернувся депутат міськради, який і просив скасувати рішення про перейменування цієї вулиці. Свої вимоги він аргументував тим, що назва вулиці Героїв Сталінграду не має відношення до комуністичного  та тоталітарного режиму і не має нічого спільного із іменем Сталіна, на честь якого було назване місто Сталінград.

Позивач вважав, шо назва вулиці присвячена честі та пам’яті героїв Сталінградської битви, в якій приймали участь і українські військові. Крім того, позивач вважав, що міською радою порушений порядок прийняття оскаржуваного рішення, бо ж не проведено його попередню правову експертизу, а також не враховано інтереси громадськості щодо перейменування вулиці Героїв Сталінграду.

Та колегія суддів Третього апеляційного адміністративного суду визнала розпорядження міського голови правомірним і таким, що ухвалене з дотриманням процедури та вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні» щодо перейменування вулиці Героїв Сталінграда та Закону України «Про присвоєння юридичним особам та об’єктам права власності імен (псевдонімів) фізичних осіб, ювілейних та святкових дат, назв і дат історичних подій», з обов’язковим урахуванням пропозицій громадськості, науковців, рекомендацій Українського інституту національної пам’яті та проведенням громадського обговорення.

Крім того, факт того, що назва «вулиця Героїв Сталінграда» містить символіку комуністичного тоталітарного режиму та не підпадає під винятки, також підтверджений висновком науково-правової експертизи, затвердженим радою науково-правових експертиз при Інституті держави і права ім. В. М. Корецького Національної академії наук України.