flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Забезпечення ТААС доступу до правосуддя для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення

13 листопада 2018, 16:35

Третій апеляційний адміністративний суд вживає усі необхідні заходи щодо забезпечення рівних можливостей доступу громадян до правосуддя, у тому числі з порушенням опорно-рухового апарату та зору. Біля кожного входу (центральний та вхід до ліфту) в суд облаштовані пандуси, аби особам, які рухаються на візках, було комфортно потрапити до суду. Пандуси обладнані також поручнями для безпеки.

       

    

На першому поверсі для осіб з інвалідністю та маломобільних груп населення облаштований спеціальний санвузол площею більше 7 м2. У ньому також є кнопка виклику в разі, якщо відвідувачу суду знадобиться допомога.

       

Працює у Третьому апеляційному адміністративному суді і ліфт для людей з інвалідністю та маломобільних груп населення. Висота дверного отвору ліфту 2 метри, ширина – 90 сантиметрів. Тож особи з порушенням опорно-рухового апарату, що пересуваються на візках, без проблем зможуть піднятися на потрібний поверх.

Основним міжнародним документом, який гарантує права осіб з інвалідністю, є Конвенція ООН про права осіб з інвалідністю, яка ратифікована нашою державою і набрала чинності з 6 березня 2010 року. Згідно з нею держави-учасниці зобов’язуються надавати можливість особам з інвалідністю вести незалежний спосіб життя та повною мірою брати участь в усіх аспектах суспільного життя.      

Відповідно до статті 13 даної Конвенції держави-учасниці повинні забезпечувати особам з інвалідністю нарівні з іншими ефективний доступ до правосуддя.