flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ТААС під час семінару розповів про розвиток адміністративного правосуддя в Дніпровському регіоні

24 червня 2021, 16:51

24 червня 2021 року Дніпровське регіональне відділення Національної школи суддів України провело семінар для суддів окружних та апеляційних адміністративних судів на тему: «Шляхи реалізації принципу верховенства права в адміністративному судочинстві».

Участь у семінарі взяв голова Третього апеляційного адміністративного суду Анатолій Коршун. Голова ТААС презентував під час заходу доповідь про етапи становлення та розвитку адміністративного правосуддя в Дніпровському регіоні.

«Становлення адміністративного судочинства в Україні почалося відразу після оголошення незалежності України. Проте перший законодавчий крок в цьому напрямку був зроблений тільки під час так званої «малої судової реформи», і 7 лютого 2002 року парламент прийняв Закон «Про судоустрій України». Саме у ньому визначалося місце адміністративних судів в системі судів загальної юрисдикції», - так розпочав свій виступ Анатолій Коршун.

Під час виступу Анатолій Коршун розповів про історію створення та функціонування Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду, який здійснював правосуддя до 2018 року.

«Вагомий внесок у розбудову адміністративної юстиції загалом, а також Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду вніс колишній голова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду Мартиненко Олександр Васильович. Він став першим керівником суду та залишався на цій посаді 10 років. Саме завдяки Олександру Васильовичу Мартиненку було отримано нове приміщення для ДААС і розпочато його реконструкцію та ремонт» - зазначив голова Третього апеляційного адміністративного суду.

У 2017 році відповідно до Указу Президента України «Про ліквідацію апеляційних адміністративних судів та утворення апеляційних адміністративних судів в апеляційних округах» замість Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду був утворений Третій апеляційний адміністративний суд.

Наразі в ТААС працює 28 суддів, які з жовтня 2018 року розглянули більше 43 тисяч справ.

Також в якості слухача та учасника семінару участь у заході взяв суддя Третього апеляційного адміністративного суду Олексій Круговий.

Значну увагу голова ТААС приділив окружним адміністративним судам в Дніпропетровській, Кіровоградській та Запорізькій областях та тим, хто стояв біля витоків створення цих судів.  

«Першим головою Дніпропетровського окружного адміністративного суду у 2006 року став Олександр Володимирович Кононенко. Він очолював суд протягом 11 років. Олег Васильович Прудивус у 2007 році став на чолі Запорізького окружного адміністративного суду. Посаду голови суду він займав до 2019 року. Наразі вже більше 2 років він є членом Вищої ради правосуддя. Кіровоградським окружним адміністративним судом з 2006 по 2016 рік керував Вадим Станіславович Мирошниченко.  Всі вони зробили значний вклад у розвиток судової системи України. На їх плечі було покладено обов’язок налагодження функціонування судів. Вони робили все так, як вважали необхідним, і гідно виконали все, що від них вимагалося», - зазначив Анатолій Коршун.

Семінар  «Шляхи реалізації принципу верховенства права в адміністративному судочинстві» проходив відповідно до програми періодичного навчання суддів з метою підвищення їхньої кваліфікації.

Під час семінару з доповідями також виступили:

- судді Дніпропетровського окружного адміністративного суду - Андрій Коренєв, Василь Ільков та Ірина Верба;

- судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді – Альберт Єзеров, Володимир Бевзенко, Сергій Уханенко та Ян Берназюк;

- викладачі Національної школи суддів України – Олександр Терлецький та Михайло Цуркан;

- суддя Великої Палати Верховного Суду – Олександр Прокопенко.

Під час семінару учасники також прослухали лекції про верховенство права в адміністративному судочинстві, судовий контроль за адміністративним розсудом органів державної влади та про імплементацію рішень Європейського суду з прав людини у національну практику адміністративних судів.