flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Особливості роботи ТААС в умовах недостатнього фінансування

12 квітня 2021, 14:08

З 1 січня по 1 квітня 2021 року Третій апеляційний адміністративний суд відклав та переніс розгляд у 938 справах. Суд змушений відкладати та переносити судові засідання через відсутність доказів належного повідомлення сторін у зв’язку з неналежним фінансуванням суду.

З того часу, як виникла критична ситуація з фінансуванням судових установ, зокрема через відсутність коштів на придбання поштових марок, то суди почали відправляти кореспонденцію та процесуальні документи за допомогою електронної пошти на електронні адреси сторін по справі. Проте і тут є певні недоліки.

Так, наприклад, Державна податкова служба України, яка є стороною по справі, відмовляється реєструвати процесуальні документи, які надходять від Третього апеляційного адміністративного суду за допомогою електронної пошти, з посиланням на Постанову Кабінету Міністрів України від 17 січня 2018 року № 55 «Деякі питання документування управлінської діяльності».

Зокрема, свою відмову приймати документи за допомогою електронної пошти Державна податкова служба України аргументує тим, що «до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи право судів направляти документи електронною поштою вкрай обмежене, залежить від певних умов та не дає можливості надсилати електронною поштою всі без виключення види документів».

Державна податкова служба України відмовляється приймати процесуальні документи на свою офіційну електронну пошту навіть у тому випадку, коли сама ж ДПС подала апеляційну скаргу.

Варто зазначити, що через несприятливу ситуацію з фінансуванням судових установ в Україні, неналежне виділення коштів судам для відправки судової кореспонденції та у зв’язку з відмовою певних державних органів приймати кореспонденцію за допомогою електронної пошти і відбуваються перенесення розглядів справ.

Проте Третій апеляційний адміністративний суд робить все можливе, аби і надалі здійснювати відправлення правосуддя.