flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Рада суддів України розглянула питання про притягнення до відповідальності за неповагу до суду

07 листопада 2018, 15:01

Повага до суду – це чинник існування належної правової держави. Проте суди часто стикаються з тим, що учасники процесу або ж не з’являються на судові засідання, або ж порушують порядок під нас розгляду справи. Все це не лише порушує права інших учасників, котрі виконують свої процесуальні обов’язки, але й призводить до затягування судового процесу, бо ж нерідко суддям доводиться переносити розгляд справи. Відповідно, подібні дії не можуть залишитися безкарними.

Згідно зі статтею 50 Закону України «Про судоустрій та статус суддів» за прояв неповаги до суду чи судді з боку осіб, які є учасниками процесу або присутні на судовому засіданні, є відповідальність, встановлена законом.

Відповідно до статті 185 Кодексу України про адміністративні порушення, неповагою до суду вважається:

  • злісне ухилення від явки в суд свідка, потерпілого, позивача чи відповідача, експерта або перекладача;
  • непідкорення зазначених осіб чи інших громадян розпорядженню головуючого судді;
  • порушення порядку під час судового засідання;
  • вчинення ким-небудь дій, які свідчать про явну зневагу до суду або встановлених у суді правил;
  • невиконання поручителем зобов’язань, покладених судом під час провадження у справах за адміністративними позовами з приводу затримання та видворення іноземців та осіб без громадянства;
  • неповага до Конституційного Суду України з боку учасників провадження, що виражається в ухиленні від явки на засідання.

За такі діяння, які вважаються висловленням неповаги до суддів та суду, передбачена адміністративна відповідальність – накладання штрафу у розмірі від 20 до 300 неоподатковуваних мінімумів (в залежності від правопорушення) або ж виправні роботи чи адміністративний арешт до 15 діб.

Питання про притягнення особи до відповідальності за прояв неповаги до суду вирішується судом негайно після вчинення порушення, для чого у судовому засі­данні оголошується перерва.

Зазначені питання були предметом розгляду Ради суддів України та оформлені у Рішенні № 62 від 26 жовтня 2018 року, яке надіслано місцевим, апеляційним судам та Верховному Суду для використання в роботі.