flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Кабмін хоче призупинити підвищення розміру суддівських окладів

06 листопада 2018, 11:31

Кабінет міністрів зареєстрував законопроект, який пропонує ліквідувати норму щодо збільшення посадових окладів суддів місцевих, апеляційних судів та вищого спеціалізованого суду. Так згідно з Законом України «Про судоустрій та статус суддів» з 1 січня 2019 року оклад судді місцевого суду складав би 25 прожиткових мінімумів, а судді апеляційного суду та вищого спеціалізованого отримували б 40 прожиткових мінімумів.

Необхідність ліквідації такої норми в Кабміні пояснюють забезпеченням ефективного та економного витрачання коштів державного бюджету у 2019 році. Там впевнені, що розмір посадових окладів, які зараз отримують судді, а це 20 прожиткових мінімумів для місцевих суддів та 30 для суддів апеляційного суду та вищого спеціалізованого суду – це достатня винагорода за працю.

А зекономлені на заробітних платах суддів 2,8 мільярда гривень в Кабміні в 2019 році хочуть витратити на вирішення питань соціального захисту, розвитку регіонів та зміцнення обороноспроможності України.

Проте Вища рада правосуддя, пропозиції якої, згідно з Конституцією України та Законом України «Про судоустрій та статус суддів» мають враховуватися при формуванні видатків на утримання судів у Державному бюджеті України, не згодна з таким рішенням Кабінету міністрів України.  

Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк акцентував увагу на тому, що фінансове забезпечення судів та суддів є невід’ємною складовою незалежності як окремого судді, так і незалежності усієї судової влади.

Неможливість призупинення підвищення посадових окладів суддів місцевих, апеляційних та вищих спеціалізованих судів обговорювалася і на черговому засіданні Комунікаційного комітету системи правосуддя. За підсумками засідання були підписані спільні листи до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та Президента України. В них ще раз зауважувалося, що зміна системи оплати праці суддів є звуженням гарантій їх незалежності, що є неприпустимою нормою.